BICHON HAVANAIS

Historik
Bichon havanais är en ras som ursprungligen härstammar från Medelhavs-området och fördes därifrån till Kuba av sjömän. Hur rasen fått sitt namn finns det två teorier om; den ena menar att namnet syftar på Kubas huvudstad Havanna, medan den andra menar att det är havannacigarrens färg som har gett rasen sitt namn.

I Medelhavs-området dog rasen mer eller mindre ut, medan den fortsatte att utvecklas på Kuba, där den var mycket uppskattad som sällskapshund åt aristokratin. Havanaisen kunde också, i äldre tider, påträffas bland kringresande teatersällskap och på cirkus - och skådespelartalangen har den fortfarande i blodet än idag. Med sitt "mjukare" psyke är den lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. 

Användningsområde
Bichon havanaisen är en utpräglad sällskapshund utan jakt- eller vallinstinkter, med andra ord - den idealiska familje- och sällskapshunden.

Utseende

Storlek: Mankhöjd 23 - 27cm (+/-2 cm)

Bichon havanais ska vara energisk hund som är liten och robust men ändå elegant. I sin kroppsbyggnad är den något längre än hög och rörelserna ska vara livliga och spänstiga. Ögonen är ganska stora, mörka och mandelformade. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Havanaisen har lång, riklig, mjuk och helst vågig (samt tämligen åtliggande) päls. Pälsen kan ha olika färger; vit, beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora, avgränsade fläckar i ovan nämnda färger.

Mentalitet
Till sättet är Bichon havanais tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, lekfull och något av en clown. Den kännetecknas även som synnerligen uppmärksam, vilket gör den lätt att träna till vaksamhet. En Bichon havanais anses tycka om barn och kan leka outtröttligt med dem. 

Hälsa
Det är en frisk ras som inte har några rasbundna sjukdomar.

Pälsvård
Denna ras kräver en hel del pälsvård, men den fäller däremot inte. Den ska varken klippas eller trimmas men måste kammas regelbundet och badas var 7-14:e dag för att pälsen ska hållas ren.

Vid cirka 1-1½ års ålder byter den till vuxen päls och då gäller daglig kamning. Annars kan hunden lätt få stora tovor som både är besvärliga att reda ut och plågsamma för hunden.

Övrigt
Havanaiser är lättdresserade och uppskattar därför agility- och lydnadsträning. De klarar också spårning. Det finns till och med exempel på individer som klarat jaktprov för rådjur. De har även använts som cirkushundar.

Rasen har på de senare åren blivit väldigt populär som sällskapshund. För närvarande finns det cirka 5400 registrerade havanaiser i Sverige.


Vill Du veta mer om rasen?
Hör gärna av Dig till vår rasinformatör: 

Johanna Rydin
Tel. 070-966 40 45


Nyfiken på att läsa mer om Bichon havanais?
Rasstandarden hittar Du här.

Tips! Om Du går i avelstankar är Rasspecifika Avelsstrategier ett bra dokument att läsa, den hittar Du här. Kika extra noga på avelsrekommendationerna!