Agility


I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Hinderbanan utgörs av många olika sorters hinder (gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom m.m) och hunden ska ta sig över och igenom dessa - på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Hög fart och stämning
Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög - och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare. Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och färdigvuxen innan ni börjar träna på allvar.

Lydnad


På lydnadstävlingar står samarbete, precision och följsamhet i fokus. Vill du lära din hund att gå vid din sida och följa dig i olika vändningar? Sitta, ligga, apportera och hoppa över hinder på med stor precision? Eller identifiera mattes eller husses doft? Då är är träning för lydnadstävling något för dig!

Samarbete, precision och följsamhet
När du tränar lydnad för lydnadstävling ska hunden utföra olika moment, både nära dig och på avstånd. Samarbetet mellan dig och hunden står i fokus. Träningen ger ofta en följsam hund och en noggrann hundförare som är duktig på att träna både små detaljer och långa sekvenser med moment.

Nosework


I den spännande hundsporten nosework får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen - men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund!

Nosarbete, spänning och stimulans
Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor.

Rallylydnad


I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå "360 grader höger", "slalom", "sitt" eller "skicka över hinder". Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar.

Samarbete, kontakt och glädje
I rallylydnad står samspelet mellan hund och förare i fokus. Det behövs god allmän lydnad och framförallt en mycket god kontakt mellan föraren och hund - men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.

Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat, men hundsporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. Inga fysiska krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar.

Viltspår


På ett viltspårprov bedöms hundens lämplighet vid eftersök på skadat och dött vilt. På viltspårprov öppet för alla hundraser arrangeras anlagsklass och öppenklass. Registrerade hundar av raser vars specialklubb har ansökt om det, kan erhålla titeln Svensk Viltspårchampion.

Proven görs på artificiella spår som läggs med 2 dl blod och ska vara cirka 600 meter långt. I anlagsklass ska spåret blodas 2-5 timmar före hundens start och i öppenklass ska spåret vara 12-24 timmar. Spåret ska läggas i terräng med normal vilttäthet och som till övervägande del är skogsbevuxen. Vid spårläggningen ska omväxling i terräng eftersträvas, det vill säga spåret läggs över höjder, hyggen, kärr, diken och stigar. Vinklar och bloduppehåll ska finnas i spåret. Det sker även en skottprövning i sista delen av spåret. Hunden ska föras i en spårlina som inte får överstiga 10 meter. Det som bedöms på ett viltspårprov är: spårningsförmåga, arbetstempo, självständighet och skottprövning.

Texterna på denna sida är hämtade från SKK.se.
Gå gärna in på ovanstående länkar för att läsa mer om våra olika pokaltävlingsgrenar!
Mer information kring tävlingar och prov anordnade av SKK finner Ni här.