Agility

I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Hinderbanan utgörs av många olika sorters hinder (gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom m.m) och hunden ska ta sig över och igenom dessa - på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Hög fart och stämning
Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög - och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare. Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och färdigvuxen innan ni börjar träna på allvar.

Beteende- och personlighetsbeskrivning hund (BPH)

Vill du veta mer om din hunds mentalitet? Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare, ras- och specialklubbar.

Alla hundar och hundraser är inte likadana. Vilken personlighet har din hund? Är den lekfull, trygg, energisk, glad i människor? Det kan BPH ge dig svaren på! Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.

BPH är anpassat för alla hundar, oavsett ras. Även oregistrerade hundar kan delta. För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år, men det finns ingen övre åldersgräns.

Lydnad

På lydnadstävlingar står samarbete, precision och följsamhet i fokus. Vill du lära din hund att gå vid din sida och följa dig i olika vändningar? Sitta, ligga, apportera och hoppa över hinder på med stor precision? Eller identifiera mattes eller husses doft? Då är är träning för lydnadstävling något för dig!

Samarbete, precision och följsamhet
När du tränar lydnad för lydnadstävling ska hunden utföra olika moment, både nära dig och på avstånd. Samarbetet mellan dig och hunden står i fokus. Träningen ger ofta en följsam hund och en noggrann hundförare som är duktig på att träna både små detaljer och långa sekvenser med moment.

Nosework

I den spännande hundsporten nosework får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen - men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund!

Nosarbete, spänning och stimulans
Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor.

Rallylydnad

I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå "360 grader höger", "slalom", "sitt" eller "skicka över hinder". Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar.

Samarbete, kontakt och glädje
I rallylydnad står samspelet mellan hund och förare i fokus. Det behövs god allmän lydnad och framförallt en mycket god kontakt mellan föraren och hund - men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.

Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat, men hundsporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. Inga fysiska krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar.

Viltspår

På ett viltspårprov bedöms hundens lämplighet vid eftersök på skadat och dött vilt. På viltspårprov öppet för alla hundraser arrangeras anlagsklass och öppenklass. Registrerade hundar av raser vars specialklubb har ansökt om det, kan erhålla titeln Svensk Viltspårchampion.

Proven görs på artificiella spår som läggs med 2 dl blod och ska vara cirka 600 meter långt. I anlagsklass ska spåret blodas 2-5 timmar före hundens start och i öppenklass ska spåret vara 12-24 timmar. Spåret ska läggas i terräng med normal vilttäthet och som till övervägande del är skogsbevuxen. Vid spårläggningen ska omväxling i terräng eftersträvas, det vill säga spåret läggs över höjder, hyggen, kärr, diken och stigar. Vinklar och bloduppehåll ska finnas i spåret. Det sker även en skottprövning i sista delen av spåret. Hunden ska föras i en spårlina som inte får överstiga 10 meter. Det som bedöms på ett viltspårprov är: spårningsförmåga, arbetstempo, självständighet och skottprövning.

Utställning

Hundutställning är en populär och uppskattad aktivitet bland många av våra medlemmar. Förutom möjligheten att vinna priser och utmärkelser är hundutställning en viktig del i avelsutvärderingen där uppfödarnas avelsarbete synliggörs och utvärderas i syfte att behålla och förbättra rasens egenskaper enligt gällande rasstandard.

På en hundutställning bedömer en auktoriserad domare hur hunden ser ut i förhållande till rasstandarden och tilldelas ett pris efter dennes kvalitet i förhållande till rasstandarden. Utöver hundens individuella kvalitet vinner den hund som domaren anser ligger närmast den "ideala hunden". De hundar som placerar sig i toppen har i sin tur chans att vinna certifikat och titlar av alla dess slag.

För den som "bara" vill ha en bedömning av sin hund inte anmäla sig till en hundutställning utan vissa länsklubbar anordnar separata exteriörbedömningar där man får sin hund bedömd utifrån rasstandarden på samma sätt som på en hundutställning, men skillnaden är att bedömningen endast är individuell och därmed kan hunden ej tilldelas certifikat eller titlar såsom på en officiell hundutställning. 

Texterna på denna sida är hämtade från SKK.se.
Gå gärna in på ovanstående länkar för att läsa mer om våra olika pokaltävlingsgrenar! 
Mer information kring tävlingar och prov anordnade av SKK finner Ni här.