Lucka 18: Gör ditt eget halsband och koppel!


Jag tillverkar mina egna koppel och halsband, här vill jag dela med mig av hur man gör och vilka inköp som behövs göras. Lycka till!

Halsband
4 m Nylonsnöre (4 mm - vuxen, 2 mm - valp)
För halvstryp: 1st Halvstryp (rostfri eller krom) 14 cm till valp och 20 cm till vuxen
För spänne: 1st Bandspänne (16 mm - vuxen, 11 mm - valp) + 1st Halvring 

Koppel
12 m Nylonsnöre (4 mm)
1st Karbinhake
1st O-ring

Reflexsnören kan du hitta här!


Att tillverka kopplet

Till ett koppel som har en färdig längd på ca 1,90 m med handtag behövs 2 längder som är 6 m vardera. Det är lättast att använda två olika färger när man för första gången ska fläta en rund fyrfläta.

Börja med att häng i en metallring på längdernas mitt och sätt fast ringen med klämmor mot till exempel en bordskant eller knyt fast runt ett bordsben.

Tips! Skriv ut bilden på hur man gör fyrflätan och ha den framför dig när du sätter igång. Det är lite klurigt i början men när du väl lärt dig rörelsen kan du göra fyrflätan utan att ens titta på den! Jag vill tipsa om att inte börja med att göra ett enfärgat koppel det första du gör, man tappar bort sig lätt i början och två färger gör det hela mycket lättare.

Nu är det dags att börja fläta!

Börja genom att lägga den ena längden i kors över den andra, nästa gång korsar du den andra längden över den första (se bild). Fortsätt såhär och var noga att du hela tiden lägger längderna åt samma håll. 

Tips! Kolla på denna video om du behöver hjälp att komma igång! 

När ditt koppel är lagom långt så är det dags att hänga dit en karbinhake. Tänk på att du behöver ha ca 20 cm snöre kvar för att kunna fästa haken.

Dra igenom alla fyra trådarna genom karbinhakens ögla. Lägg sedan längderna från den ena färgen längs med flätan och gör en makraméknut med de två andra längderna. Gör sedan ca 10 st makraméknutar till för att ha en snygg och hållbar avslutning på kopplet.

Avsluta genom att klippa av trådarna ca 5 mm från sista knuten. Smält sedan de klippta ytorna med en tändare eller tändsticka tills änden på snöret är helt smält (akta andra delar av halsbandet) och platta sedan till svetsningen m.h.a en kniv eller dylikt efter någon sekund.

Dra ner metallringen över kopplet så att det bildas ett handtag. Klart! 

Tips! Att ha en liten bit snöre kvar till svetsning innebär att svetsningen kommer bli relativt osynlig. Spara hellre en längre bit av snöret (ca 1 cm) innan du fått in tekniken med osynlig svetsning. Smält då en del av ändarna, en i taget, och böj sedan vardera ände mot baksidan av halsbandet och platta till med t.ex. en kniv (se dubbelbilden). Håll kvar kniven i några sekunder så att svetsningen stelnat helt.Att tillverka halsbandet

Mät till en längd nylonsnöre som är ca 4 m lång. Elda ändarna på snöret så att tråden inuti glider iväg.

Vik snöret på mitten och för mitten av snöret genom låsets ände och dra sedan igenom snöret genom öglan. 

Tips! Vill du göra ett halsband med två olika färger tar du 2 m av varje färg och skarvar de två bitarna genom att smälta ihop ändarna med en tändsticka. Tryck till svetsningen lite försiktigt efter några sekunder när den smälta delen har svalnat något. För snörets ändar genom låsets andra del. 

Nu är det dags att bestämma hur långt halsbandet ska vara. Kom ihåg att räkna in spännet/ringen i den totala längden så att halsbandet inte blir för stort. För en vuxen hund räknar jag att avståndet mellan spännena/ringarna är 28cm.

Tips! Om du gör med halvstrypkedja -  använda de två ringarna som är rörliga som dina ändar.

Gör en makraméknut enligt bilden och dra åt den ordentligt vid spännet/ringen. Gör sedan en andra knut och dubbelkolla därefter längden på halsbandet innan du fortsätter.

Observera att om du har två olika färger kommer den ena färgen vara "kantfärgen" (lila) och den andra kommer vara "innerfärgen" (grön). Snöret som går över mittendelen kommer bli kantfärgen och den färg som går under mittendelen blir innerfärgen (se bilden nedan). 

Tips! Sätt gärna fast bandspännena på bordet m.h.a. tejp (eller nåla fast om du har en större nåldyna) för att frigöra båda händerna när du knyter knutarna. När du fått in snitsen går det lika bra att ha halsbandet löst i händerna medan du knyter. 

Fortsätt att göra makraméknutar, varannan från höger och varannan från vänster. Fyll på med knutar enda fram till det andra spännet/ringen.
Har du ett bandspänne behöver du sätta dit en ring för att fästa kopplet i, se nedan.

Tips! Dra åt ordentligt när du gör makraméknutarna och fös ihop dom uppåt så att knutarna ligger tätt tillsammans. Även om halsbandet känns styvt just nu kommer det att bli smidigare med användning!

Om du använder bandspänne behöver du sätta dit en halvring för att kunna fästa kopplet i halsbandet. 

Lägg halvringen där du vill ha den och trä igenom det ovanpåliggande snöret (här grönt) och gör en makraméknut som vanligt. Upprepa detta steg tills dess att halvringens bas är täckt med snöre.

Fortsätt göra makraméknutar tills dess att du nått fram till den andra änden.

Avsluta genom att klippa av snörena ca 5 mm ifrån där snöret kommer ur sista knuten. Smält sedan de klippta ytorna med en tändare eller tändsticka tills änden på snöret är helt smält (akta andra delar av halsbandet) och platta sedan till svetsningen m.h.a en kniv eller dylikt efter någon sekund. 

Tips! Att ha en liten bit snöre kvar till svetsning innebär att svetsningen kommer bli relativt osynlig. Spara hellre en längre bit av snöret (ca 1 cm)  innan du fått in tekniken med osynlig svetsning. Smält då en del av ändarna, en i taget, och böj sedan vardera ände mot baksidan av halsbandet och platta till med t.ex. en kniv (se bild). Håll kvar kniven i några sekunder så att svetsningen stelnat helt.

Beskrivning hämtad från Slöjd-Detaljer, med viss omarbetning av Linda Gustavsson.
Foton: Linda Gustavsson    
Foton på fyrflätan: slojd-detaljer.se